Volei masculin. De vorba cu Jhonlenn Barreto

Jhonlenn Barreto are 28 de ani, s-a născut în Venezuela și joacă volei de performanță de la 10 ani. A încercat și alte sporturi, precum fotbalul sau baschetul, dar de volei s-a îndrăgostit și nu se vede făcând altceva. Își iubește enorm părinții și pe cele două surori ale sale și, de fiecare dată, când intră pe teren are imaginea lor în minte pentru că știe că luptă pentru ei și pentru binele lor. Este al șaselea Crăciun pe care îl petrece departe de ei, iar cel mai frumos cadou ar fi să stea cu toții lângă brad. Te invit să citești în continuare interviul cu Barreto și să pătrunzi în lumea lui.

 1. Ai avut mereu parte de sprijinul familiei tale?

Barreto: Părinții și surorile mele m-au sprijinit necondiționat și au venit la toate meciurile din orașul meu, ei sunt fanii mei numărul 1.

 1. Care a fost cel mai frumos sau fericit moment de când ai început să joci volei?

Barreto: Am avut parte de multe momente fericite, fiecare victorie sau turneu câștigat este un motiv de bucurie imensă. Dar cel mai minunat moment, care mi-a rămas întipărit în minte, a fost când am câștigat Campionatul Venezuelei, în orașul meu natal. Atunci, toată familia mea și prietenii mei au văzut finala și au fost foarte fericiți că au putut să mă vadă jucând. Tot atunci, am fost desemntat “Cel mai bun jucător al turneului” și am fost convocat să joc pentru naționala Venezuelei. Cum am jucat mereu în alte orașe, familia mea nu a avut ocazia să mă vadă pe teren, de asta a fost un moment atât de special.

 1. Descrie-ne cum te pregătești înaintea unui meci foarte important.

Barreto: Până să plec de acasă, îmi pun muzică hip hop sau reggaeton și dansez ca să îmi pun corpul în mișcare. Când ajung la sală, înainte să ies pe teren, închid ochii pentru căteva secunde și mă încredințez lui Dumnezeu, îl rog să mă ajute să fac o treabă cât mai bună și să susțin echipa.

 1. În octombrie, te-ai accidentat la un picior și nu ai mai putut să joci pentru o bună perioadă de timp. A fost pentru prima dată? Cum au fost acele săptămâni pentru tine?

Barreto: Am mai fost accidentat încă de trei ori, până acum, și toate aceste momente au fost lecții de viață peste care a trebuit să trec. Săptămânile acestea am fost foarte trist pentru că nu am jucat și nu am putut fi alături de echipa mea. Plus că eram într-o formă fizică foarte bună, iar acum trebuie să o iau de la capăt. Dacă nu muncești zilnic, îți pierzi condiția fizică și te miști tot mai greu. Numai Dumnezeu știe de ce se întâmplă anumite lucruri. Acum m-am recuperat și sper să joc și mai bine.

 1. Care este cea mai mare dorință a ta?

Barreto: Să pot să joc volei cât mai mult timp. Mă rog lui Dumnezeu să îmi dea multă sănătate ca să practic acest sport și să îmi pot ajuta financiar familia pentru că țara mea trece printr-o perioadă foarte grea. În al doilea rând, visez la o familie cu mulți copii și sper să mă pot bucura din plin de ei și de soția mea.

 1. Ce anume faci ca să transformi visul tău în realitate?

Barreto: Muncesc în fiecare zi pentru asta, mă antrenez intens și îmi protejez corpul pentru că viața mea depinde de volei.

 1. Ce anume ai învățat despre corpul, anduranța și limitele tale?

Barreto: Am învățat că trebuie să am multă răbdare… am avut parte de dezamăgiri, am plâns, am suferit, dar am avut parte și de multe bucurii. Dacă ne dorim ceva, trebuie să muncim mult, în fiecare zi, pentru a avea rezultate notabile. De-a lungul timpului, vom avea parte de zile pline de durere, stres și nervi, dar de când joc volei, am învățat că răbdarea este cheia succesului. Mai mult de atât, am multă încredere în mine și știu ce pot să realizez. Limitele noastre sunt mentale, dar le putem depăși.

 1. Cum ți-se pare România?

Barreto: România este o țară foarte frumoasă, puțin cam frig, ce e drept. Dar îmi place mult căldura oamenilor, sunt amabili și atenți. A, și să nu uităm de româncele care sunt foarte frumoase.

 1. Dar clubul CSM București?

Barreto: CSMB este ca o familie și îmi place faptul că jucătorii sunt tineri, cu șanse mari. Mulți dintre colegi nu cred că că noi putem atinge lucruri mărețe, dar eu sper să ajut echipa cât mai mult și să îi ajut să își schimbe mentalitatea, să aibă mai multă încredere în ei. Mie îmi place să câștig, îmi plac provocările și știu că pot realiza lucruri mari. Cu atât mai mult că știu de unde am plecat și unde sunt acum.

 1. La ce te gândești când ești singur în mașină?

Barreto: (râde) În primul rând, mă gândesc să nu lovesc mașina, după care mă gândesc la familia și la prietenii mei, care depind de mine, și sper din suflet să nu îi dezamăgesc.

 1. Cum vei petrece vacanța de Crăciun?

Barreto: Încă nu știu ce voi face de Crăciun, n-am planificat nimic. Dar mai mult ca sigur, mă duc la discotecă să dansez și să mă distrez puțin.

 1. Ce îți dorești să primești de la Moș Crăciun anul acesta?

Barreto: Cel mai frumos cadou ar fi să îmi pot vedea familia, deja sunt șase ani de când petrec Crăciunul departe de ei și îmi este atât de greu. Clar ar fi cel mai frumos cadou.

 1. Ai un mesaj pentru fanii voleiului?

Barreto: Mesajul meu pentru ei este să susțină și mai mult clubul CSMB, indiferent de sportul pe care îl preferă. Sentimentul cel mai frumos pentru un sportiv este să aibă parte de susținerea fanilor. Toate victoriile sunt pentru ei. Când pierdem, suferim mult, dar noi luptăm pentru voi.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave us a reply

You must be logged in to post a comment.

Abonare newsletter

CITIȚI ÎN CONTINUARE

Like & share