INTERVIU | Alina Rotaru, campioana la saritura in lungime la Universiada

Alina Rotaru este cu siguranta una dintre surprizele placute ale delegatiei Romaniei la Universiada de la Taipei 2017. Atleta legitimata la CSM Bucuresti a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului, obtinand medalia de aur la proba de saritura in lungime. La intoarcerea in tara, sportiva ne-a povestit experienta pe continentul asiatic si ne-a dezvaluit cateva dintre planurile sale de viitor.

Alina, povesteste-ne despre cum ai inceput sportul, ce te-a indemnat sa te indrepti spre sport 🙂

 • La varsta de 5 ani ma uitam la televizor si o vedeam pe Gabriela Szabo alergand pentru Romania si obtinand medalii dupa medalii, la  Europene, Mondiale sau Olimpiada. Atunci mi-am zis ca vreau sa fiu ca ea. A fost modelul meu de sportiv. Totusi n-am inceput cu atletismul ci cu dansul sportiv. Nu a durat mult aceasta etapa si, de la varsta de 7 ani, parintii m-au dus la atletism, cand am vazut stadionul, pista, m-am bucurat enorrm pentru ca mi s-a indeplinit un vis si mi-am zis: <<Multumesc, Doamne, ca in sfarsit m-au ascultat>> . A fost inceputul perfect pentru mine!

Ai fost la Dinamo, la Steaua si acum, in prezent la CSM Bucuresti. De ce ai ales acest club?

 • Raspunsul este unul simplu. La CSM mi s-a oferit mult suport pentru marea performanta. Am vazut in perspectiva si planurile CSM coincid cu planurile mele. Cand m-a sunat doamna Marasescu (n.r. Mihaela Marasescu – Sefa Sectiei Atletism a CSM)  sa imi propuna aceasta noua colaborare nu am stat prea mult pe ganduri. Totusi as vrea sa multumesc si CSA Steaua, care a avut un rol important in formarea mea ca sportiv.

In curand, incepe noul an scolar. Ce le  recomanzi copiilor?

 • Pai, in primul rand sa mearga la scoala. Si, la fel de important este sportul. Ii sfatuiesc sa vina la CSM Bucuresti si sa vina sa faca miscare, la initiere. Indiferent de ramura sportiva pe care o aleg. La clubul bucurestean vor gasi tot sprijinul si toate conditiile pentru performanta. Sportul inseamna mult pentru orice copil aflat la inceput de drum: disciplina, sanatate si o dezvoltare armonioasa.

Hai sa ne discutam despre participarile la  Mondiale si Universiada. In doar o luna de zile, ai fost prezenta  la doua competitii importante in atletism, dar si pentru Romania. La ultima, te-ai clasat pe prima treapta a podiumului J

 • Sa o luam cronologic. La Mondialele de la Londra mi-am indeplinit un vis. M-am calificat in premiera in finala. In ziua concursului, insa, nu am prins o forma prea buna. Si emotiile mi-au venit de hac. Dar a fost o experienta foarte buna pentru mine si un pas inainte in cariera mea de sportiv. Am reusit sa ma recuperez si la Universiada, la Taipei, sa plec incarcata de energie si optimsm. Si cu zambetul pe buze asa cum ma stie toata lumea. Acolo, m-am simtit ca la Olimpiada. Au fost unele dintre cele mai bune conditii oferite de organizatori. Zilele de concurs insa, au fost complicate. In calificari a plouat dar si in ziua finalei. In finala am ratat primele doua incercari si cea de-a treia saritura a fost de totul sau nimic. Am reusit un 6.41m care mi-a dat dreptul sa concurez mai departe. Atunci am simtit ca m-am descatusat. Si la a cincea saritura am reusit un 6.65m. Imediat cum am vazut rezultatul, m-am bucurat enorm. M-am clasat pe primul loc pe podium si am castigat medalia de aur. Dupa concurs, m-am gandit ca daca as fi reusit acest rezultat la Mondiale m-as fi clasat pe locul 6. Dar sunt optimista ca voi mai avea ocazii sa particip la concursuri de anvergura si sa reusesc mai multe pentru cariera mea si pentru tara mea.

Cum se anunta viitorul an competitonal pentru tine?

 • Voi participa la Campionatele Mondiale de Seniori in sala unde sunt deja calificata. Este un concurs foarte puternic valoric. Practic, suntem 16 atleti la saritura in lungime, participanti, cam cei mai valorosi la ora actuala. Initial, este o finala de 16 apoi cele mai bune 8 rezultate merg in etapa finala. Obiectivul meu este sa intru in primele 8. Dupa aceste C.M. in sala, urmeaza Europenele la Berlin. Dupa experienta de la Zurich, de acum 4 ani cand am ocupat locul 7, ei bine, la Berlin, in 2018,  sper sa imi ating forma maxima si sa urc pe podium. Vreau o medalie  la aceste Europene!

Alina, ai recordul la saritura in lungime, stabilit la 6.78m. Pe cand o saritura de peste 7m? 🙂

 • Eu sper cam in doi ani sa reusesc acest lucru. Mai am nevoie de 2-3 kilograme in plus dar de musculatura. Care se obtin in timp. Lucrez foarte mult la tehnica de saritura, la bataie. Impreuna cu antrenorul meu am schimbat mai multe lucruri la stilul meu de a sari. Eu am incredere ca in doi ani voi depasi bariera de 7m!

Pe timpul Mondialelor si, mai ales a  Universiadei, ai primit pe adresa clubului multe incurajari din partea fanilor CSM Bucuresti. Ce mesaj vrei sa le transmiti?

 • Vreau sa le multumesc, sa le transmit ca i-am simtit aproape, si sa ramana aproape de sport si de CSM Bucuresti! Ii imbratisez!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave us a reply

You must be logged in to post a comment.

Abonare newsletter

Like & share