Atletism. Pregatiri in grafic. Marian Oprea, spre Rio cu 200 de salturi pe zi

Atleții de la CSM București sunt în plină perioadă de pregătiri în vederea noului sezon de iarnă. Toți sportivii au demarat antrenamentele la Sala de atletism din cadrul CSNB Lia Manoliu și privesc cu încredere spre viitoarele competiții. Dintre toți, cel mai încărcat program îl va avea triplusaltistul Marian Oprea. Zi de zi, liderul de valoare al echipei de la CSM București face un antrenament de mai bine de două ore, cu un ”meniu” de câte 200 de salturi. Cu cât se apropie de competiție, scade numărul de salturi, dar crește intensitatea antrenamentului. Iar 2016 chiar îi forțează limitele și strategia de competiție. Pentru prima dată în carieră, elevul Doinei Anton va avea într-un singur an toate cele trei competiții majore: Campionatele Mondiale indoor (17-20 martie / Portland, SUA), Campionatele Europene (5-10 iulie, Olanda) și Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august). ”Nu cred că este posibil să prind vârf de formă la toate cele trei competiții. Conform programului pe care l-am stabilit, voi încerca să prin vârful de formă la Rio, iar la celelalte două competiții să prins o formă destul de bună”, precizează Marian.

Marian se va pregăti la București pe perioada sezonului de sală, după care va pleca la Pitești, unde are condiții la fel de bune de antrenament la Stadionul din Trivale. Nu consideră că are nevoie de un cantonament în străinătate, pentru că are tot ce-i trebuie acasă.

Biologic, un corp de 30 de ani e ca unul de 20”

La 33 de ani (va împlini 34 în vară), Marian privește cu încredere spre Rio și chiar vizualizează momentul când ar putea urca pe podiumul de premiere. ”Am fost întrebat ce diferență este între Marian Oprea de acum și Marian Oprea din urmă cu 10 ani. Cel de azi este mai determinat, mai așezat. La 24, 25 sau 26 de ani totul curge mai năvalnic, te împinge viața din spate. La 33 de ani știi că ești pe ultima sută de metri, poate ultimii 200 de metri. Și te gândești că trebuie să beneficiezi de timpul rămas”, spune Marian. Vârsta nu o consideră un impediment. ”Sunt foarte mulți care cred că după 30 de ani este greu să mai faci perfromanță. E o abordare greșită. Biologic, un corp de 30 de ani este la fel ca unul de 20, dacă nu chiar mai bun. Depinde foarte mult ce ai făcut între 20 și 30 de ani”, precizează sportivul care are ca record personal o săritură de 17,81 metri reușită în 2005.

Locul șase la Mondiale cu 22 de injecții în gleznă

Speranțele de podium vin și din amintirea anului trecut, unul început cu o medalie de bronz obținută la Campionatele Europene de sală și încheiată cu locul șase obținut la Campionatele Mondiale din China. Oprea a fost de altfel singurul atlet român calificat într-o finală mondială. Marian a mers accidentat la competiția desfășurată la Beijing, pe celebrul stadion ”Cuib de Pasăre”, pe care s-a desfășurat și concursul atletic de la JO 2008. Puțini știu că elevul Doinei Anton a ajuns la startul finalei cu glezna ciuruită de injecții. ”Când am plecat de la hotel aveam 18 injecții făcute. Până la final le-am pierdut numărul, dar antrenoarea mi-a spus că au fost cam 22. Era singura metodă prin care puteam concura. Chiar și în aceste condiții, știam că am o singură săritură la dispoziție. Una singur, doar o șansă. Am sărit 17,06 și cu acest rezultat m-am clasat pe locul șase”, povestește el. În carieră, Marian a avut mai multe performanțe obținute la ultima săritură decât la prima. Așa s-a întâmplat în 2000, când a cucerit aurul mondial de juniori în Chile, dar și în 2005 (bronz la CM de la Helsinki) și 2006 (bronz la CE de la Goteborg). ”De obicei, încercăm să obținem cele mai bune performanțe la primele sărituri, pentru că este greu după o oră de intensitate fizică și psihică. Dar nu întotdeauna îți iese așa cum îți propui”, explică Marian.

Pariul CSMB la o medalie olimpică

Marian Oprea se află într-un moment favorabil al carierei. Din punct de vedere medical, nu mai este chinuit de nicio problemă, iar dorința sa cea mai mare este să nu aibe parte de surprize neplăcute pe perioada acestui an. ”Cel mai mult am stat pe bară 22 de luni, după operație de tendinită patelară din 2009. ”Chiar și atunci nu am avut niciun moment critic. Un sportiv de performanță trebuie să fie puternic din punct de vedere psihic și majoritatea cred că nu au astfel de probleme. Motivul pentru care m-am operat atunci a fost să continui sportul de performanță. Dacă renunțam la sport nu era obligatoriu să mă operez”, spune Marian. Oprea este marele pariu al CSMB pentru o medalie olimpică la Rio.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave us a reply

You must be logged in to post a comment.

Abonare newsletter

CITIȚI ÎN CONTINUARE

Like & share