Atletism. La multi ani, Marian Oprea! Succes la Rio!

Cel mai reprezentativ sportiv olimpic al Clubului Sportiv Municipal București – medaliat cu argint la JO Atena 2004, participant la trei ediții ale Jocurilor Olimpice (inclusiv Rio) – își serbează astăzi ziua de naștere. Marian Oprea împlinește 34 de ani, prilej pentru ”Familia Tigrilor” de a-i ura ”La mulți ani, sănătate și succes la Rio!”.

Marian Oprea este un personaj de excepție, și nu doar din punct de vedere sportiv. Educat, cu o inteligență nativă, Marian etalează o personalitate pe cât de puternică, pe atât de caldă, care îi poate garanta o carieră la cel mai înalt nivel, în administrație, atunci când va renunța la sport. Până atunci, se pregătește pentru Rio, alături de antrenoarea sa, Doina Anton. Împreună au trecut peste multe hopuri, împreună privesc cu încredere către Rio. Poate că puțini îi dau șanse la podium, dar Marian chiar vizualizează momentul acela când are medalia de gât. ”Am fost întrebat ce diferență este între Marian Oprea de acum și Marian Oprea din urmă cu 10 ani. Cel de azi este mai determinat, mai așezat. La 24, 25 sau 26 de ani totul curge mai năvalnic, te împinge viața din spate. La 34 de ani știi că ești pe ultima sută de metri, poate ultimii 200 de metri. Și te gândești că trebuie să beneficiezi de timpul rămas”, spune Marian. Vârsta nu o consideră un impediment. ”Sunt foarte mulți care cred că după 30 de ani este greu să mai faci perfromanță. E o abordare greșită. Biologic, un corp de 30 de ani este la fel ca unul de 20, dacă nu chiar mai bun. Depinde foarte mult ce ai făcut între 20 și 30 de ani”, declară sportivul care are ca record personal o săritură de 17,81 metri, reușită în 2005.

Speranțele de podium vin și din amintirea anului trecut, unul început cu o medalie de bronz obținută la Campionatele Europene de sală și încheiată cu locul șase obținut la Campionatele Mondiale din China. Oprea a fost de altfel singurul atlet român calificat într-o finală mondială. Marian a mers accidentat la competiția desfășurată la Beijing, pe celebrul stadion ”Cuib de Pasăre”, pe care s-a desfășurat și concursul atletic de la JO 2008. Puțini știu că elevul Doinei Anton a ajuns la startul finalei cu glezna ciuruită de injecții. ”Când am plecat de la hotel aveam 18 injecții făcute. Până la final le-am pierdut numărul, dar antrenoarea mi-a spus că au fost cam 22. Era singura metodă prin care puteam concura. Chiar și în aceste condiții, știam că am o singură săritură la dispoziție. Una singur, doar o șansă. Am sărit 17,06 și cu acest rezultat m-am clasat pe locul șase”, povestește el.

În carieră, Marian a avut mai multe performanțe obținute la ultima săritură decât la prima. Așa s-a întâmplat în 2000, când a cucerit aurul mondial de juniori în Chile, dar și în 2005 (bronz la CM de la Helsinki) și 2006 (bronz la CE de la Goteborg). ”De obicei, încercăm să obținem cele mai bune performanțe la primele sărituri, pentru că este greu după o oră de intensitate fizică și psihică. Dar nu întotdeauna îți iese așa cum îți propui”, explică Marian.

Până la Rio, Marian va avea în program și o participare la Campionatele Europene (5-10 iulie, Olanda). ”Conform programului pe care l-am stabilit, voi încerca să am vârful de formă la Rio, iar la Europene să prind o formă destul de bună”, precizează Marian.

Clubul Sportiv Municipal București îi urează încă o dată ”La mulți ani!” marelui nostru atlet Marian Oprea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave us a reply

You must be logged in to post a comment.

Abonare newsletter

CITIȚI ÎN CONTINUARE

Like & share