Volei feminin. De vorba cu Marius Macicasan

CSM București a pregătit o serie de interviuri prin care și-a propus să pună accentul, nu pe jucătoarele care sunt mereu sub privirile tuturor, ci pe oamenii din “spate”, fără de care o echipă nu ar putea funcționa la adevărata valoare. Sunt oamenii care prin munca lor constantă pun lucrurile în mișcare și transformă un grup de oameni într-o adevărată echipă.

Astăzi, stăm de vorbă cu antrenorul secund al Tigroaicelor, Marius Măcicășan. Marius s-a alăturat familiei CSMB pe când era un bun sportiv, după care pașii l-au purtat pe drumul spre antrenorat. Lucrurile au venit natural și simplu, iar cu timpul, Marius a devenit un profesor și un asistent de neînlocuit. Haideți să aflăm mai multe despre Marius Măcicășan…

 1. Marius, povestește-ne cum ai început să joci volei și cum ai ajuns la CSM București.

Marius M: Am început să practic acest sport de la 12 ani, la Bistrița. Eram înalt pentru vârsta mea, așa că domnul antrenor Mircea Gatej a vazut potențial în mine. După o perioada de trei ani petrecuți la Steaua și cu o evoluție bună, am fost ofertat de CSM București și nu am refuzat.

 1. Pentru cât timp ai evoluat pentru echipa de seniori CSMB?

Marius M: Am evoluat trei sezoane pentru CSM București, între anii 2011-2014.

 1. Cum te-ai acomodat cu viața din Capitală?

Marius M: Nu am avut probleme de acomodare. Este important să te înconjori de oameni care te apreciază, în felul acesta totul devine mai ușor.

 1. Care consideri că a fost cel mai greu moment din perioada ta de sportiv?

Marius M: Momente foarte grele nu au fost, căci altfel sigur îmi aminteam. Momente mai dificile au fost, dar sunt normale, viața nu este numai lapte și miere.

 1. Între a fi un sportiv de performanță și a ajunge antrenor nu sunt decât câțiva pași. Care a fost primul tău pas spre antrenorat?

Maris M: Într-adevar nu sunt departe una de cealaltă, dar totuși sunt destul de diferite din mai multe aspecte. Iar ca să ajungi un atrenor bun și respectat e nevoie de multă dedicație și sacrificiu. Cât despre primul pas spre antrenorat, pot spune că am fost în locul potrivit la momentul potrivit.

 1. De cât timp ești antrenorul secund al echipei de senioare CSM București?

Marius M: În primăvara aceasta au trecut trei sezoane de când sunt antrenor secund.

 1. Pe banca echipei au stat mulți antrenori principali, iar tu ai fost alături de ei. Care sunt lucrurile cele mai importante pe care le-ai învățat de la ei?

Marius M: Mă consider norocos din punctul acesta de vedere. Am avut oportunitatea de a lucra cu diferiți oameni, într-o perioadă relativ scurtă, căci 3 ani nu sunt chiar așa de mulți într-o carieră. În primul rând am reușit să văd voleiul din puncte de vedere diferite, ceea ce te ajută să faci comparații și să găsești soluțiile optime. Un alt aspect este dăruirea și disciplina, dacă nu ești dedicat 100% acestei meserii nu o să obții rezultate, căci sunt lucruri care o să-ți scape din vedere și o să pierzi controlul echipei.

 1. Ți-a fost mai greu să lucrezi cu unul dintre antrenori sau ai întâmpinat dificultăți în comunicare?

Marius M: Nu am avut probleme cu nici unul dintre ei, probabil m-a ajutat caracterul și felul meu de a fi. Am respectat și la rândul meu am fost respectat.

 1. Care a fost cea mai mare limită peste care a trebuit să treci de când ești antrenor secund?

Marius M: Eșecurile și victoriile sunt lucruri normale, important e sa nu pui la suflet, ci să analizezi situația, să găsești eventualele greșeli și să înveți din ele, iar pe urmă mergi înainte.

 1. Se spune că evoluăm atunci când ieșim din zona noastră de confort. Ce anume te-a scos din zona ta de confort?

Marius M: Fac ceea ce îmi place și mă pasionează, așa că am încercat și voi încerca tot timpul să mă adaptez și să găsesc soluții pentru diferitele probleme care vor apărea. Pot să spun că nu am o zonă de confort, dar cu siguranță o să-mi respect principiile.

 1. Care crezi că este calitatea cea mai importantă pe care trebuie să o aibă un antrenor bun?

Marius M: Să fie un bun tată :). E bine să privești echipa ca pe propria familie, în felul acesta poți să te dedici și să te sacrifici. Pentru a fi un antrenor bun, nu ajunge doar să ai cunoștințe pe plan voleibalistic, e nevoie să fii un bun pedagog, psiholog, coleg și lista poate continua. Trebuie să fii un bun lider, echipa trebuie să aibă încredere în tine în orice moment.

 1. Te rog să descrii în câteva rânduri ce ai simțit când ați câștigat Challenge Cup.

Marius M: Un asemenea rezultat consider că îți dă mai multă satisfacție dacă îl trăiești ca jucator, dar bineînțeles că am fost fericit, e frumos să fii pe primul loc. Pot spune că abia anul acesta am apreciat mai mult rezultatul. Sezonul de acum doi ani a fost unul chiar frumos.

 1. După câștigarea titlului european ai simțit că pe umerii tăi stă o responsabilitate mai mare?

Marius M: Nu pot sa zic ca am simțit așa ceva, dar cu siguranță dorința de a repeta performanța a fost și este în continuare.

 1. Sezonul acesta ai fost convocat de lotul național pentru a fii cel de-al treilea antrenor. Este un motiv de mândrie, povestește-ne cum a fost această experiență.

Marius M: Sunt mândru că sunt român și m-am bucurat enorm când mi s-a propus să merg. A fost o experiență plăcuta și benefică și un pic diferită față de ceea ce gasești la un club. Mediul de lucru este diferit. Am avut ocazia să cunosc o parte dintre fetele care, până acum, erau la alte cluburi din țară, eram în tabere diferite. De asemenea, am avut ocazia să lucrez cu alți doi antrenori și în felul acesta să văd noi abordări și modalități de lucru.

 1. Dacă ai putea să schimbi ceva din lumea voleiului (sistem de joc, antrenamente, competitii) care ar fi acel lucru?

Marius M: În momentul de față sunt încă în etapa de acumulare de cunoștințe, așadar nu cred că este cazul să mă pronunț, necunoscând toate variabilele. Vreau să mai acumulez experiența pentru a avea o părere cât mai obiectivă.

 1. Cum l-ai descrie în trei cuvinte pe actualul antrenor al Tigroaicelor, Ferhat Akbaș?

Marius M: Profesionist, neînfricat și lider.

 1. Cum te pregătești pentru un meci important?

Marius M: Nu am vreo rutină pe care să o fac înainte de meci. Când ești sportiv îți faci o anumită rutină, ca antrenor nu cred că îți permite timpul așa ceva, dar este important ca din momentul, în care intri în sală, să încerci să dedici toată atenția meciului.

 1. Un mesaj pentru iubitorii de volei.

Marius M: Vă așteptăm la sală și îndrumați-vă copii să facă sport. Dacă e volei, cu atât mai bine pentru că e un sport frumos!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave us a reply

You must be logged in to post a comment.

Abonare newsletter

CITIȚI ÎN CONTINUARE

Like & share